Reklama
Mity na temat warzyw i owoców

Czy w cytrusach znajdziemy najwięcej witaminy C? Czy ziemniaki są tuczące? I czy połączenie pomidora z ogórkiem wyjdzie nam na zdrowie? Chociaż powszechnie wiadomo, że warzywa są cennym źródłem ważnych składników odżywczych w naszej diecie, na ich temat nadal krąży wiele sprzecznych informacji. Postanowiliśmy więc uporządkować wiedzę i obalić kilka żywieniowych mitów.

 

 

 

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać dziennie przynajmniej 400 gram owoców i warzyw. Jednak nie bez znaczenia jest to, w jakim będą zestawieniu oraz w jakiej formie. Mity dotyczące tych przekąsek mogą nas wprowadzać w błąd.

 

Mit 1. Kartofle tuczą

Ziemniaki są nie tylko niedoceniane, ale również niesłusznie przypisuje się im kaloryczność. Średniej wielkości warzywo to zaledwie 90 kalorii. Dopiero podsmażane lub polane sosem stają się tuczące. Kaloryczność kartofli zależy od ich przyrządzenia. Z kolei nie wszyscy wiedzą, że warzywa te są wartościowym składnikiem diety, ponieważ zawierają znaczne ilości witaminy C, potasu oraz wapnia. Dlatego w naszym menu powinny znaleźć się przynajmniej raz w tygodniu. Dietetycy jednak zawracają uwagę, że nie bez znaczenia jest czas ich przechowywania. Im są starsze tym bardziej ubogie pod względem cennych dla organizmu wartości.

 

Mit 2. Zgrany duet

W sałatkach czy na kanapkach pomidor niemal zawsze pojawia się w towarzystwie ogórka. Ten smaczny tandem znają wszyscy smakosze kuchni greckiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Jednak ta para to chyba jeden z największych odżywczych mitów. Okazuje się bowiem, że ogórek zabija całą witaminę C zawartą w czerwonym warzywie. Odpowiedzialny jest za to enzym o nazwie askorbinaza. Wystarczy już jedna łyżeczka soku z ogórka, aby usunąć witaminę C znajdującą się nawet w 3 litrach soku z pomidorów. Dlatego lepiej używać ogórków konserwowych lub kiszonych. Z kolei pomidory czasami warto zamienić na ich przetworzone odpowiedniki. Soki bądź koncentraty posiadają znaczne ilości likopenów, które usuwają wolne rodniki i chronią organizm przed licznymi chorobami.

 

Mit 3. C jak cytryna

Witamina C kojarzy nam się przede wszystkim z tym żółtym i kwaśnym owocem, podczas gdy jej największych ilości powinniśmy szukać zupełnie gdzie indziej. Ani cytryna, ani inne cytrusy nie są najbardziej bogate w witaminę C. Pod względem zawartości tego składnika bezkonkurencyjne są: czarna porzeczka oraz czerwona papryka. Dawka witaminy C, jaką posiadają jest nawet trzy krotnie większa.

 

 

Mit 4. Surowe kontra gotowane

Czy świeże zawsze oznacza lepsze? Okazuje się, że nie. Podczas gotowania marchwi i pomidorów uwalniają się karotenoidy oraz likopen, które blokują rozwój komórek rakowych w organizmie. Konsumpcja dużej ilości surowych jarzyn przysparza naszemu żołądkowi problemów trawiennych. Dlatego takie warzywa jak kalafior, brokuły czy kapusta lepiej spożywać po wcześniejszej obróbce termicznej. Gotowanie jest zabiegiem niekorzystnym wyłącznie wtedy, kiedy trwa zbyt długo. Niesprzyjające jest również kilkukrotne podgrzewanie posiłków. Warzywa mogą wówczas tracić nawet 50-80 procent swoich właściwości. Rozwiązaniem rekomendowanym przez dietetyków jest gotowanie na parze aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

 

Mit 5. Jedz bez limitów

Z przykrością musimy obalić pogląd mówiący, iż owoce możemy jeść bez ograniczeń. Zawierają one cukry proste, zwane fruktozą, sprzyjające odkładaniu tłuszczu. Osobom, które liczą kalorie poleca się wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Należą do nich: jabłka, pomarańcze, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, brzoskwinie oraz żurawina. Z kolei „lekkie” warzywa, które można jeść w dużych ilościach to: brokuły, fasola, groch, cukinia, sałata, pomidor, szparagi, brukselka, ogórki, szpinak oraz papryka.

 

Kiedy nasze menu bogate jest w owoce i warzywa jesteśmy przekonani, że odżywiamy się prawidłowo. Tymczasem to wrażenie może być mylne. Nawet najzdrowsze produkty nieodpowiednio połączone i przyrządzone mogą stać się niemalże bezwartościowe. Dlatego warto znać zasady zdrowego odżywiania, ale również wiedzieć, które informacje nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością.

 

 

Pomidory przez cały rok
Abyśmy mogli cieszyć się warzywami i owocami przez jak najdłuższy czas w ciągu roku, potrzebne są specjalne systemy o czym wiedzą osoby zajmujące się uprawą roślin. Tunele foliowe, ogrodowe, ogrodnicze i szklarnie KROSAGRO pozwalają maksymalnie przedłużyć okres wegetacyjny upraw, co jest niezwykle ważnym czynnikiem dla wszystkich, którzy pragną osiągać jak najlepsze efekty w jak najdłuższym okresie czasu. KROSAGRO to wysokiej jakości tunele foliowe oraz szklarnie używane do przedłużenia okresu uprawy różnego rodzaju roślin, owoców i warzyw. Oferta zawiera szeroką gamę gotowych produktów przeznaczonych zarówno dla indywidualnych rolników, jak i dla producentów detalicznych i hurtowych. Produkty KROSAGRO są wytwarzane z najlepszych materiałów, rur i profili stalowych firmy Stal Impex Sp. z o.o.

 

 

 

 

Komentarze
2015-02-27 12:37:28
~kurczak5 tym, że papryka ma duże ilości witaminy C jestem naprawdę zaskoczona! :) słyszałam o pietruszce, kiwi... ale papryka? super, to będzie nowa przekąska do pracy :)
2015-02-26 18:20:42
~Perfekcyjna Beatris20, no widzisz a moja babcia, starsze ciocie itd nigdy nie mieszały ogórka z pomidorem i pamiętam to bardzo dobrze ponieważ takie połączenie mi smakowało więc często będąc dzieckiem próbowałam je wymóc. A o solaminie powstającej w wyniku trawienia mięsa i ziemniaków polecam poczytać. To nie jest przypadek, ze cały zachodni świat wsuwa mięsko i to wcale nie chude i wcale nie bez sosów ale w towarzystwie zielonych warzyw unikając mieszania ich z ziemniakami. Ziemniaki sa bardzo zdrowe i bardzo pożądane jako element zdrowej diety ale spożywane oddzielnie bądź w towarzystwie innych warzyw np jako danie warzywa z patelni.
2015-02-25 12:00:43
~Beatris20 Moim zdaniem nasze babcie też popełniały wiele takich błędów łączenia- i będąc dzieckiem pamietam żę u kazdego babcia na obiad dawała pomidora z ogórkiem i śmietaną. Więc nie ma też co idealizowac przeszłości:) Ja na obiad jadam gotowane, chude mięso z zimniakami bez tłuszczu i nie dopada mnie senność, senność powoduje jedzenie tłuste i ciężkie, smażone, z sosami.
2015-02-25 09:58:48
~Perfekcyjna Niezwykle rozległy temat... Zacznijmy od tego, że indeks glikemiczny ma duże błędy. Od wielu lat trwała batalia Instytutu o zmiany w nim, dyrektor tego instytutu była przez wiele lat odsączana od czci i wiary po czym niedawno zapadł z tego co czytałam ostateczny wyrok w sądzie i przedstawiono ostateczne badania nad indeksem glikemicznym. I okazuje się, że to co sądziliśmy według indeksu glikemicznego na temat niektórych warzyw i owoców było z gruntu mylne. No chyba, że ktoś myśli samodzielnie i nie zachłystuje się "obowiązującymi" prawdami a stosuje zdrowy rozsądek i własne poszukiwania tej prawdy.
Natomiast o tym, że nie wolno pewnych rzeczy łączyć ze sobą a inne należy wiedziały juz nasze praprababki i wiedza ta nie byłaby TAKIM ODKRYCIEM, gdyby współczesne panie potrafiły gotować zgodnie z zasadami tej sztuki. Nasze prababcie gotowały kalafior bez przykrycia mimo smrodka. Może nie potrafiły wytłumaczyć dlaczego ale takie gotowanie jest właściwe bo nie zaburza pracy tarczycy czyli hormonów. Nasze babcie wiedziały jak ugotować fasolę, kapustę i inne by nie powodowały wzdęć. Trzeba też wyraźnie zaznaczyć, że kiedyś zima nie jadało się surówek ze "świeżych" warzyw z marketu a kiszonki w postaci kapusty białej i czerwonej, kiszonych papryk, ogórków, sałatek wielowarzywnych, zaprawionych buraczków itd. Niezwykłe bogactwo witaminy C ale i innych. Nasze babcie robiły pikle i śliwki w ocecie i dynię w occie. Dziś wszyscy się krzywią, że to niezdrowe że brzuchy po tym bolą? Doprawdy? Przecież to niezawodny sposób na zbijanie tłuszczu i trawienie mięsa. Mówimy by nie mieszać ogórka z pomidorem bo niszczymy tym towarzystwem witaminy. Może zacznijmy od podstaw? np łączenia ziemniaków z mięsem, które to połączenie powoduje powstawanie w procesie trawienia solaminy. Substancji toksycznej. Jednym z jej objawów jest senność jaka dopada nas po takim obiadku.
2015-02-23 21:38:04
~Beatris20 Wiedziałam, że połączenie ogórka i pomidora nie jest wskazane, tak jak istnieje jeszcze wiele innych takich nie dobrych kombinacji. Osobiście uwielbiam warzywa i owoce, ale czasami ciężko jest kupić świeże, ładne. Zimą na rynku są zmarznięte a w marketach poobijane albo nie wiadomo skąd tak jak np. chiński czosnek czy inne wynalazki. Tak wiec zimą zajadamy paprykę i porzeczki, aby wzmocnić odporność.
2015-02-21 20:30:10
~Kasia Gryfin ja wiedziałam ,że pomidor nie znosi ogórka.Kiedys jak miałam jeszcze swój ogród stare gospodynie uczyły mnie uprawy i akurat tego które warzywa się nie znoszą.Tylko jak przyszło do jedzenia to....kanapka z pomidorem ,ogórkiem i jajkiem i posypana szczypiorkiem...mhm Pycha.Ziemniaki z kolei najlepiej gotować albo w mundurkach albo wczucać obrane do wrzątku.Tylko kto tak robi na codzień?Ja niestety nie.Mam parowar i może bym robiła takie potrawy na parze ,ale moja rodzina ich nie lubi .I można tłumaczyć ,że witaminy,że dla zdrowia.nie zjedzą i już
2015-02-20 19:53:59
~szakirka Ja zawsze często jadam sałatki w połączeniu ogórka i pomidora i też nie słyszałam o tym ,że vit C zabija ;)Ostatnio troszkę chorowałam i muszę się wzmocnić zwiększyć dawki warzyw i owoców w diecie .
2015-02-20 10:01:24
~wiki2011 Przyznam, że pierwszy raz słyszę o tym, że ogórek powoduje to, że przy połączeniu z pomidorem zabija zawartą w nim witaminę C. To przecież ważne w takim razie aby nie łączyć ich w sałatkach.

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Bądź aktywny, bierz udział w życiu naszego portalu i jego fanpage. Ciesz się profitami Fun & More CLUB.

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Olejek do kąpieli i pod prysznic Buriti
Farmona HERBAL CARE

obszar: ciało
rodzaj skóry: sucha i normalna
działanie: idealnie miękka i zregenerowana, odżywiona i nawilżona skóra

Masło do ciała Lawenda z mleczkiem waniliowym
Farmona HERBAL CARE

obszar: ciało
rodzaj skóry: każdy rodzaj
działanie: zregenerowana i pozbawiona uczucia suchości skóra

Wiadomości branżowe

Jak każdego roku targi BEAUTY FORUM & SPA otwierają branżowy sezon jesienno-zimowy. Jest to wydarzenie o charakterze biznesowym i edukacyjnym, skierowane do wszystkich osób związanych zawodowo z kosmetyką. Podczas każdej edycji tych targów, wiodące na polskim i międzynarodowym rynku firmy kosmetyczne prezentują swoje...
Listopad do bardzo dobry moment dla osób z branży usług beauty, pod względem możliwości pogłębiania wiedzy oraz pozyskiwania nowych kontaktów biznesowych. Wrzesień i październik to miesiące powrotu klienta z urlopu, a więc to czas na przygotowanie się do jego powitania i stworzenia ciekawej dedykowanej oferty. W...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Uda mi się, czy nie? Dam radę, czy nie? Gdzie jest moje miejsce? Brak wiary we własne możliwości dotyka zdecydowaną większość kobiet, pomimo że są lepiej wykształcone niż mężczyźni i...
Czytaj więcej

Dla Niego

Anaboliki stosowane na przyrost masy mięśniowej, siły i wytrzymałości, niosą poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Nie tylko zaburzają pracę wielu narządów, m.in. wątroby lub serca,...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Debiut aplikacji do rezerwacji wizyt w salonach fryzjerskich, gabinetach kosmetycznych i SPA W Appstore i Google Play zadebiutowała aplikacja portalu Moment.pl. Pozwala ona rezerwować wizyty w salonach fryzjerskich, kosmetycznych i SPA, a także u fizjoterapeutów, dietetyków, trenerów personalnych czy...Czytaj więcej

Dalia przedłuża współpracę z modelką Olą Kowal To już kolejny sezon współpracy marki Dalia z modelką Olą Kowal z agencji Model Plus. Tym razem tłem do powstania kampanii strojów kąpielowych stały się malownicze plaże Grecji. Za obiektywem stanęła autorka klimatycznych zdjęć Antonina Dolani,...Czytaj więcej

Pierwsza ogólnopolska kampania marki Semilac w mediach masowych W kampanii wykorzystano wizerunek nowej ambasadorki, wokalistki Margaret. Spot z jej udziałem można było zobaczyć w telewizji. Strategię dla marki Semilac przygotowała agencja Grandes Kochonos Digital. Artystka, z którą marka Semilac...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2017 COSMED Consulting / serwisuroda.pl