Reklama
Parafina w kosmetykach – poznaj całą prawdę!

W branży kosmetycznej wciąż krąży wiele mitów na temat stosowania określonych rozwiązań, czy to w samych formułach kosmetyków, czy w codziennej pielęgnacji domowej lub nawet w zabiegach kosmetycznych. Wynikają one przede wszystkim z niewiedzy lub po prostu z powielania niewłaściwych informacji przez osoby, które prezentują tzw. starą szkołę. Na przestrzeni 20 lat branża kosmetyczna znacząco rozrosła się i nastąpił jej intensywny rozwój w różnych jej dziedzinach.

 

 


Dostęp do wysokiej jakości surowców, aparatury produkcyjnej i badawczej, sprawiły, że dziś możemy precyzyjniej zbadać działanie każdego produktu kosmetycznego, a przede wszystkim pojedynczych składników stosowanych do ich produkcji. Dzięki temu na etapie tworzenia formuł kosmetycznych, każdy producent jest w stanie na tym etapie zweryfikować oddziaływanie poszczególnych surowców i finalnie gotowego preparatu. Szczegółowych informacji dostarczają również wyspecjalizowane firmy laboratoryjno-badawcze, które zajmują się opracowywaniem nowych surowców aktywnych dla branży kosmetycznej - w postaci opracowań naukowych.

Zespół redakcyjny naszego portalu postanowił przyjrzeć się składnikowi, który od dawna budzi wiele kontrowersji wśród samych specjalistów. Chodzi o parafinę, która od lat jest obecna w wielu środkach codziennego użytku tj. od świec i smarów, jako materiał izolacyjny, do konserwacji serów, po kosmetyki, czy środki farmaceutyczne.

Czym jest parafina?

To mieszanina stałych węglowodorów nasyconych otrzymywana z ropy naftowej, ze smoły węgla brunatnego lub smoły łupkowej. Może powstawać również syntetycznie (w syntezie paliw ciekłych z tlenku węgla i wodoru). W zależności od składu wyróżnia się następujące rodzaje parafiny:
• parafina ciekła (inaczej olej parafinowy, paraffinum liquidum, olej mineralny, mineral oil) – jest bezbarwna i bezwonna;
• parafina miękka (temp. topnienia 45 - 50 °C);
• parafina twarda (temp. topnienia ok. 60 °C).

 

Parafina dla zdrowia i urody

Zaczniemy od zdrowia ponieważ tu niewątpliwie parafina ma wiele cennego do zaoferowania. Dzięki dużej pojemności cieplnej i ograniczonemu przewodnictwu cieplnemu, utrzymuje ona długo ciepło i wolno oddaje je otoczeniu. Ta właśnie właściwość została wykorzystana przy okładach parafinowych, gdzie dochodzi do przekazania ciepła tkankom. Co ważne, ciepło to nie jest  szybko pobierane przez układ naczyniowy (krew), co spowodowane jest uciśnięciem naczyń skóry. Dzięki temu utrzymuje się stała temperatura skóry od 39°C do 41°C, która jest optymalna dla wzmożenia aktywności procesów przemiany tkankowej, w tym wydalaniu z tkanek toksycznych produktów procesu zapalnego.

Po zdjęciu takiego okładu skóra jest gładka, nawilżona (efekt okluzji, sama parafina nie nawilża) i dobrze ukrwiona (mogą pojawić się lekkie zaczerwienienia). Okłady z parafiny znalazły zastosowanie również w kosmetyce, jako oferta zabiegów pielęgnacyjnych na dłonie.

W farmacji ciekła parafina znalazła zastosowanie w problemach układu pokarmowego takich jak np. zaparcia, jako środek przeczyszczający. Ta forma znana jest również jako jeden ze składników wchodzących w recepturę produktów kosmetycznych. O ile są to produkty do pielęgnacji stóp i dłoni, czy paznokci - nie ma większego problemu. Pojawia się on, jeśli preparat z tym składnikiem dedykowany jest do pielęgnacji skóry twarzy, czy ciała. Szczególnie niezalecane jest stosowanie parafiny w przypadku tzn. cer problemowych. Dlaczego? Osoba z trądzikiem, nadkładając krem z parafiną (nawet jeśli ma on inne składniki przeciwtrądzikowe) sprawia, że pory rozszerzają się, wypełniają i zamknięty zostaje dostęp tlenu. Przez tą sytuację tworzy się środowisko, które lubią bakterie beztlenowe, czyli te odpowiedzialne za trądzik. Identyczna sytuacja ma miejsce w przypadku zapalenia mieszków włosowych, czy łojotokowym zapaleniu skóry.

Dlatego preparaty zawierające w swoim składzie parafinę nie powinno stosować się na skórę twarzy i ciała, na których znajduje się duża ilość ujść gruczołów i porów skóry. Dostając się do nich, sprzyja ich rozszerzaniu, a przy większej ilości do zaburzenia wydalania łoju i potu. W połączeniu ze składnikami kosmetyków kolorowych (np. pudry) powoduje ich zatykanie, w efekcie powstają tzw. zaskórniki. Dyskusyjne jest również to, czy aktywne składniki zawieszone w bazie której głównym składnikiem jest parafina, są w stanie przeniknąć z takiego produktu na zewnątrz.

 

Mamy nadzieję, że udało się nam zwrócić uwagę na istotny temat i rozwiać wszelkie wątpliwości. Zachęcamy do dyskusji w komentarzu do tego artykułu.





Komentarze
2016-11-10 18:41:16
~kal1979 No właśnie, chciałabym aby przeczytały ten artykuł wszystkie moje klientki, żeby zrozumiały dlaczego jeden krem kosztuje 15 zł a drugi 80 zł. Pierwszy na drugiej pozycji po wodzie ma parafinę plus dwa, trzy aktywne składniki i to jeszcze w takiej ilości, że ich właściwości i tak nie mają znaczenia.
2016-11-10 07:36:26
~Ola W Bardzo ciekawy artykuł. Temat parafiny kiedyś przemknął mi i zniknął, natomiast w dobie tak dużej ilości wyrobów kosmetycznych, wiedząc to co tu zostało napisane, warto wybierać to co dobre.

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Bądź aktywny, bierz udział w życiu naszego portalu i jego fanpage. Ciesz się profitami Fun & More CLUB.

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Foodie Miód Manuka Regenerujące Masło do ciała
Soraya

Regenerujące masło do ciała z Miodem Manuka, pochodzącego z najczystszych regionów Nowej Zelandii.

Ujędrniający Krem-Serum Intensywna Depigmentacja
Dermika

Ujędrniający krem-serum z wysokim stężeniem składnika depigmentacyjnego skutecznie walczy z przebarwieniami.

Wiadomości branżowe

Branża usług beauty jak nigdy do tej pory podlega wielu i jednocześnie szybkim zmianom. Czynników, które wpływają na ten stan rzeczy jest kilka. Przede wszystkim najważniejszym jest sam konsument, który jest świadomy swoich potrzeb, co należy w tym przypadku rozumieć iż ma on w stosunku do wizyty w salonie konkretne...
27 i 28 października 2018 roku wydawca magazynu Art of Beauty organizuje dwa branżowe wydarzenia. Są to dwa kongresy o zróżnicowanym profilu tematycznym. Jeden poświęcony jest pielęgnacji skóry problematycznej, drugi zaś podejmuje zagadnienia kosmetologii estetycznej. Adresatami konferencji są kosmetolodzy i właściciele...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Codzienność potrafi przyprawić nas o ból głowy. Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy i goniące terminy powodują permanentny stres, który negatywnie odciska się nie tylko na naszej...
Czytaj więcej

Dla Niego

Golenie ciała jest już dla wielu mężczyzn codziennym nawykiem. Współczesny mężczyzna coraz częściej sięga po maszynkę do golenia, nie tylko po to by zgolić wąsy czy brodę, ale by...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

KEVIN.MURPHY dla MMC – pokaz jesień-zima 2018/19 W poniedziałek 4 czerwca w warszawskiej Królikarni, odbył się pokaz kolekcji jesień-zima 2018/19 duetu MMC. W klasycznym wnętrzu pałacu i muzeum rzeźby, MMC Studio zaprezentowało najnowszą kolekcję. Dopełnieniem kreacji, które cechowały niebanalne...Czytaj więcej

#CREATEYOURSTYLE - pod tym hasłem Schwarzkopf obchodzi w tym roku 120 urodziny Indywidualizm, pewność siebie, własny styl. I oczywiście modne, autentyczne fryzury do noszenia na co dzień, które idealnie odzwierciedlają osobowość. Tak w 2018 roku Schwarzkopf świętuje 120-lecie marki....Czytaj więcej

Parlamentarzyści kontra choroby tarczycy 25 maja 2018 r. obchodzony jest Światowy Dzień Tarczycy. Z tej okazji organizacja Polskie Amazonki Ruch Społeczny pod patronatem Marszałka Sejmu RP przygotowała akcję profilaktyczną, w ramach której Parlamentarzyści skorzystali z badań USG tarczycy i poznali...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2018 COSMED Consulting / serwisuroda.pl